Relatie coaching bij bindingsangst

Coaching bij bindingsangstrelatie coach bij bindingsangst

Het komt vaak voor dat het lastig is om de verbinding met een ander aan te gaan. Je voelt je overweldigd in je relatie. Dan kan je het gevoel hebben bang te zijn om je vrijheid te verliezen. Je vindt het moeilijk om commitment met iemand aan te blijven gaan. Je merkt dat je veel ruimte voor jezelf nodig hebt. Dat kan aan het begin van de relatie zijn dus bij de stap om een relatie aan te gaan. Maar ook als de relatie al wat langer duurt. Dan is het lastig om je kwetsbaar op te stellen en om je diepere gevoelens met iemand te delen. Het gaat niet over niet willen maar over het niet kunnen of het nooit te hebben geleerd. Het gevolg hiervan is dat je je afsluit en je terugtrekt in de relatie.

Je doet dit niet bewust. Er kunnen allerlei gedachten ontstaan als; “ik kan dit niet, dit is te lastig”. Het lijkt dan alsof je niks voelt maar toch zit er angst onder. Het voelt niet als angst in de zin van een hoge hartslag en snelle ademhaling. Maar je voelt je juist verdoofd en misschien wel heel moe. Je lichaam zorgt ervoor dat je wegtrekt. Je sluit het contact met je lichaam af en het contact met de ander. In het uiterste geval kan het zijn dat je zelfs niet kan praten en echt geen contact meer kán maken.

Dat is voor jezelf en voor je partner heel lastig. Juist door geen contact te maken zal de ander zich ook alleen voelen en ook gaan twijfelen aan de relatie.

Hoe ontstaat bindingsangst?

Bij het ontstaan van bindingsangst kijken we toch naar je jeugd. Als het goed is ben je als kind veilig gehecht. Dat ouders je zagen en aansloten bij wat je nodig had. Dat je hebt leren omgaan met je emoties. Als dat niet het geval is geweest doordat (een van de) ouders zelf vermijdend was of dat je de boodschap kreeg dat je er niet toe deed. Je hebt geleerd om je emoties te onderdrukken en om vermijdend om te gaan met je emoties.
Het kan ook zijn dat je ouders (of een van je ouders) te overweldigend is geweest. Door juist te veel aandacht en regels. Je hebt het gevoel gehad dat je jezelf moet beschermen en om hierdoor uit het contact te gaan. Het was veiliger om jezelf terug te trekken.
Hierbij wil ik wel melden dat je ouders niet ‘de schuld’ hebben. Het kan heel goed zijn dat je als kind/ jongere ergens zelf bedacht of besloten hebt dat het veiliger was om je emoties niet te tonen.

Coaching bij bindingsangst

Goed nieuws! Het is mogelijk om bindingsangst te overwinnen. Door met jezelf aan het werk te gaan en door middel van coaching bij bindingsangst kan je helen in je hechtingsgevoelens. Samen kunnen we werken aan je angsten los te laten en emoties toe te laten. Er zijn allerlei methoden om je angst op een goede manier te reguleren en om dan in verbinding te kunnen blijven. We zoeken naar de triggers in je systeem en relatie en je ontwikkelt nieuwe manieren om in contact te blijven met jezelf en je partner. Wil je ook bevrijding van je bindingsangst?

Twijfel niet langer en maak een afspraak 
Je bent welkom!

Comments are closed.

Post Navigation