Coaching met Familie opstellingen

Eenmalige sessie – jouw familieopstelling

Christelijke coaching Familie opstellingenCoaching met familieopstellingen is een sessie met een tafel opstelling. Dit is een visuele weergave van jouw gezin van herkomst. Jouw vraag kan geplaatst worden in de context van het familieverhaal. Hierdoor verschuif jouw vraag of probleem naar inzicht en helderheid. Patronen en rollen worden duidelijk en jouw (coach)vraag kun je vanuit een nieuw, meer logisch perspectief bekijken.

Je hebt het leven gekregen via je ouders, grootouders en voorouders. In deze familie ben je in diepe, soms verwarrende liefde verbonden, of je wil of niet. Ook met eventuele broers en zussen heb je een deel van je leven doorgebracht. De geschiedenis, positieve ervaringen en traumatische gebeurtenissen in het leven van jouw gezin en familie werkt in jou door. En ook al ben je je daar eigenlijk helemaal niet van bewust, ze bepalen voor een deel jouw leven en vormen je tot wie je bent.

Hoe ziet de coachsessie familieopstelling er uit?

Bij aanmelden ontvang je een mail met een aantal vragen.
De sessie duurt 2 a 2,5 uur.

Aan het begin van de sessie zoemen we in op je vraag of verlangen. Daarna maken we een Genogram. Hierbij maken van het Genogram en tijdens de opstelling zelf werken we alleen met bekende feiten in jouw familiesysteem. Je plaatst zelf door middel van houten/ Playmobil poppetjes jouw gezin op tafel.

Bij een opstelling zal ik je vragen stellen. Soms zijn er weinig woorden nodig maar is het de kunst om te ervaren en te voelen. De niet direct zichtbare relaties tussen familieleden en de patronen in het familiesysteem worden op een zorgvuldige wijze aan het licht gebracht.

Welke vragen kan je met een familieopstelling verhelderen?

Een aantal voorbeelden:

  • Je hebt het gevoel dat iets je steeds tegenhoudt terwijl je juist vooruit wilt
  • Je hebt last van levenslessen die je van huis uit hebt geleerd, bv: alles moet perfect, geen ruimte geven aan emoties, altijd klaar staan voor een ander
  • Je voelt meer verdriet, angst of boosheid dan je zou verwachten bij je situatie
  • Je botst met je kinderen of partner, en krijgt er geen vat op hoe dat komt
  • Je bent tussen iedereen aan het bemiddelen, je voelt je over verantwoordelijk of je houdt je juist op de achtergrond
  • Anderen zitten teveel op jouw huid, je hebt het gevoel van alles te ‘moeten’
  • Je houdt moeilijk relaties in stand of je blijft juist te lang in een ongezonde relatie ‘hangen’

Theorie achter coaching met familieopstellingen

Volgens de theorie Ivan Boszormenyi-Nagy en Bert Hellinger (de grondlegger van het systemisch werk) raakt  een systeem in onbalans als er iets niet klopt binnen de drie volgende ‘wetten’:

  • De wet van geven en nemen: wie in het systeem geeft teveel / ontvangt te weinig?
  • De wet van (volg)orde en plek: In hoeverre neemt iedereen zijn plek in / vindt er hier een rolverwisseling plaats? (bv een kind dat zich verantwoordelijk voelt voor een ernstig zieke ouder)
  • De wet van (ver)binding: is er een verstrikking / té veel binding tussen familieleden? Of is er te weinig of geen (emotionele) verbinding?

Resultaat

Na een familieopstelling heb je meer zicht op de balans in het familiesysteem. Hierdoor heb je meer duidelijkheid in hoeverre je onbalans voelt doordat er iets niet klopt in de wetten in jouw familiesysteem. Vervolgens kun je vanuit jouw perspectief gaan werken aan het herstel. Hiertoe maken we een eerste aanzet tijdens de afronding van de opstelling. Dit is een bewustwording die op diep niveau ook na de opstelling nog zal doorwerken.

Wacht niet langer en kom deze sessie beleven!
Contact