Burn-out coaching

Burn-out coaching

Een van de meest gehoorde klachten die mij opvallen is het niet meer kunnen genieten. Dat vind ik juist zo jammer. De creativiteit is weg, het leven is overleven geworden.” Burn-out coaching helpt je weer genieten!

Burn-out kan op elke leeftijd en in elk beroep voorkomen. Een van de oorzaken ligt in het feit dat de draaglast groter is dan de draagkracht wat leidt tot een gevoel van uitputting. Daarbij zijn er allerlei persoonlijke kenmerken die meespelen of en hoe gevoelig je bent voor stress. Toch is het niet altijd duidelijk dat mensen afstevenen op een burn-out. De klachten vaak worden niet opgemerkt en genegeerd. Een (bijna) burn-out vraagt om een goede aanpak. Burn-out coaching voor mannen en vrouwen is voor herstel bij een burn out en voor het voorkomen van een burn out met als doel weer ontspannen en genieten.

Symptomen van een burn-out (met gratis te downloaden meter)

De meest voorkomende klachten bij een burn-out zijn lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden, niet meer kunnen genieten, concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, gevoel van falen, slaapproblemen, piekeren, gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen.

Daarnaast zijn er ook vaak lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn. Mensen met een burn-out wachten vaak pas tot het moment dat er behoorlijk veel klachten zijn met het vragen om hulp.

Kijk eens op dit document hoe jij op dit moment je klachten kan meten: burn-out meter

Oorzaken bij stress en burn-out.

Te veel stress op het werk en/ of in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn. Toch is dat vaak niet de belangrijkste oorzaak. Een sensitieve persoonlijkheid met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zijn ook risicofactoren. Het zijn vaak de sterkste mensen die hier last van krijgen. Mensen die met hun hart werken, vaak zeer gemotiveerd zijn maar eigen grenzen moeilijk voelen en aangeven hebben een verhoogde kans op een burn-out.

Hier kan je een filmpje zien van Bart. Hij herkent wat zijn oorzaken zijn en werkt hard aan zijn herstel.

Burn-out cijfers volgens CBS in 2018

CBS en TNO: Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten

Ruim 16 procent van de werknemers in Nederland had in 2017 burn-outklachten.  Minstens een paar keer per maand voelden zij zich bijvoorbeeld leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk. Dat melden CBS en TNO.

Meeste burn-outklachten in het onderwijs en de zorg

Het onderwijs en de gezondheidszorg zijn de koplopers als het gaat om het percentage werknemers met burn-outklachten: 1 op de 5 werknemers heeft ermee te maken. Dit is onder meer toe te schrijven aan de hoge werklast en de hoge mate van emotionele betrokkenheid die het werk meebrengt.

Hoe werkt burn-out coaching?

Burn-out coaching en stress-coaching bevat zes sessies waarin we op zoek gaan naar jouw persoonlijke oorzaken en achtergronden en klachten.
In de eerste sessie maken we kennis en gaan we direct aan de slag om duidelijk te krijgen wat er zoals speelt. Door middel van praktische oefeningen, stof tot nadenken en tips zoeken we naar een goede manier om een verdere burn-out te voorkomen en/of te herstellen. We maken een concreet plan van aanpak met veel handvatten voor de toekomst. Het doel is de weg van stress en spanning naar ontspanning en genieten!

Persoonlijk plan; van stress naar ontspanning

We maken samen een persoonlijk plan van aanpak.
Onderwerpen die hier aan bod komen zijn bijvoorbeeld; je levensverhaal, je profiel, je communicatie stijl,  Mindfulness en je kernkwaliteiten.
Je leert je zelf heel goed kennen en merkt op waar je valkuilen en grenzen zitten. Daarbij versterkt je eigen invloed op situaties vanuit je kwaliteiten.

Tevens biedt ik je ontspanningsoefeningen aan die ertoe leiden dat je lichamelijk en geestelijk leert ontspannen. Ontspannen heb je nodig voor een gezond en gelukkig leven.

Na de zes sessies is er een mogelijkheid om de coaching indien nodig voort te zetten.
Neem contact op voor vrijblijvende informatie.