Burn-out coaching

Burn-out coaching

“Van overbelasting naar voldoening”

Burn-out kan op elke leeftijd en in elk beroep voorkomen. De oorzaak ligt in het feit dat de draaglast groter is dan de draagkracht wat leidt tot een gevoel van uitputting. Toch is het niet altijd duidelijk dat mensen afstevenen op een burn-out. De klachten worden niet opgemerkt en genegeerd. Een (bijna) burn-out vraagt om een goede aanpak. Burn-out coaching is specifiek voor mannen en vrouwen die last hebben van stress of een (bijna) burn-out.

Symptomen van een burn-out

De meest voorkomende klachten bij een burn-out zijn lichamelijke uitputting, niet meer op kunnen laden, niet meer kunnen genieten, concentratie- en geheugenklachten, gevoelens van incompetentie en kwaadheid, gevoel van falen, slaapproblemen, piekeren, gespannen zijn en nergens meer toe kunnen komen.

Daarnaast zijn er ook lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, maagpijn en/of spierpijn. Mensen met een burn-out wachten vaak pas tot het moment dat er behoorlijk veel klachten zijn met het vragen om hulp.

Oorzaken bij stress en burn-out.

Te veel stress op het werk en/ of in de privésituatie zouden oorzaken van burn-out zijn. Een sensitieve persoonlijkheid met bovengemiddeld verantwoordelijkheidsgevoel en de neiging tot perfectionisme zouden risicofactoren zijn.

Burn-out cijfers volgens TNO in 2015 CBS en TNO: Een op de zeven werknemers heeft burn-outklachten

16-11-2015 05:30

Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland had in 2014 burn-outklachten. Dat is een op de zeven. Minstens een paar keer per maand voelden zij zich bijvoorbeeld leeg aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of moe bij het opstaan als zij werden geconfronteerd met hun werk. Dat melden CBS en TNO.

Meeste burn-outklachten in het onderwijs

Het onderwijs is koploper als het gaat om het percentage werknemers met burn-outklachten: 1 op de 5 werknemers heeft ermee te maken. Dit is onder meer toe te schrijven aan de hoge werklast en de hoge mate van emotionele betrokkenheid die het werk meebrengt.

Hoe werkt burn out coaching?

Burn-out coaching en stress-coaching bevat zes sessies waarin we op zoek gaan naar de oorzaken en achtergronden van jouw persoonlijke klachten.
In de eerste sessie maken we kennis en gaan we direct aan de slag om duidelijk te krijgen wat er zoals speelt. Door middel van praktische oefeningen, stof tot nadenken en tips zoeken we naar een goede manier om een verdere burn-out te voorkomen en te herstellen. We maken een concreet plan van aanpak met veel handvatten voor de toekomst.

Na de zes sessies is er een mogelijkheid om de coaching indien nodig voort te zetten.
Neem contact op voor vrijblijvende informatie.