lichaamsgerichte coaching

Verbinding met je lichaam en gevoel

Ons lichaam mag een plek zijn waar we ons veilig mogen voelen en waaruit ruimte is voor verbinding met de ander. Het voordeel van het bewustzijn van ons innerlijke gevoelsleven is om in verbinding te staan met onze gevoelens en behoeften. Ons lichaam en onze emoties zijn een innerlijk kompas waarin we ervaren wie of wat we kunnen toelaten en wanneer we ons af moet sluiten. 

Vaak leven we vanuit ons hoofd en gedachten. Door onze opvoeding, cultuur of door wat we in ons leven meemaken kunnen we de verbinding met ons lichaam verbreken. Signalen van het lichaam worden dan genegeerd of niet gevoeld. Emoties worden weggeduwd. We hebben geleerd om door te gaan vanuit verantwoordelijkheid en prestatie.

Een overprikkelt zenuwstelsel en lichaamsgerichte coaching

Door het bovengenoemde kan ons zenuwstelsel van slag raken. Hierdoor maakt het lichaam o.a. veel Cortisol en Adrenaline aan. Dat geeft klachten zoals het ervaren van veel stress, opgejaagdheid, angstgevoelens, burn-out, of verkramping. Andere klachten zijn; vermoeidheid, slecht slapen, darmproblemen, weinig concentratie, spierpijn en een verminderde weerstand. Het kan zijn dat je al tijden bij een fysiotherapeut in behandeling bent of al een aantal keer bij de huisarts omdat je vage klachten hebt waarvan de oorzaak ligt in een overprikkelt zenuwstelsel. Juist dan is het fijn om tijdens lichaamsgerichte sessies weer te ontspannen en te luisteren naar je gevoel, naar wat jouw lichaam je te vertellen heeft.

Het doel van lichaamsgerichte coaching

Lichaamsgerichte coaching bestaat uit één of meer sessies waarin we lichamelijke signalen van jezelf leert onderzoeken en herkennen. We doen dit door gesprek en oefening op de behandelbank. De sessies bevatten zachte aanraking op een ongedwongen, vriendelijke en betrouwbare manier. Het doel hiervan is:

  1. In de eerste plaats als doel om het lichaam, en het hele zenuwstelsel tot rust te laten komen. Door de lichamelijke aanraking en zachte massage komt het lichaam tot rust. Dit geeft een gevoel van veiligheid en rust.
  2. Het tweede doel is om verbondenheid en contact met het eigen lichaam te versterken. Door oefeningen wordt je steeds bewuster van alles wat er zich in het lichaam afspeelt.
  3. Het laatste doel is om vanuit de veiligheid en verbondenheid met jezelf weer contact kan maken met je omgeving.

Herken je een of meer van bovenstaande klachten en heb je behoefte om zowel met coaching aan tafel én op de behandelbank aan de slag te gaan? Neem gerust contact op voor vrijblijvende informatie of een afspraak. Je bent welkom!