Samen verder na vreemdgaan?

Kan je samen verder na vreemdgaan?

Christelijke relatiecoach EFT90% van de mensen keurt vreemdgaan af. Toch blijkt uit onderzoek dat 25% van de mensen tussen 25-45 jaar zelf vreemd gaat. Je kan wel twijfelen aan de uitslag van dit onderzoek want zal iedereen eerlijk toegeven dat hij/zij vreemd gaat?

Hoe dan ook het woord ‘vreemdgaan’ is al interessant om eens naar te kijken. Want wat betekent dit eigenlijk? Wat is ‘vreemd’? Gaat het daadwerkelijk over een seksuele relatie met een ander of kan het ook een gedachte zijn of een hele intense vriendschap (zonder seks) buiten je eigen relatie?

Bij veel stellen is die ik ontmoet is er ergens ‘een derde’ in het spel. Ik zie het als noodsignaal voor de relatie. Er is vaak in de vaste relatie wel iets aan de hand. De opmerking ‘het is me overkomen’ klopt niet helemaal. Natuurlijk kan er een heftig gevoel van verliefdheid in je opkomen. Maar het blijft wel een keuze hoe je hiermee om gaat. 

Kan je bij elkaar blijven na overspel? Hoe kan je de relatie herstellen?

Het is mogelijk om samen verder te gaan. Maar dit vraagt wel inzet van beide partners. Het vertrouwen is weg en dat is juist een belangrijke basis voor een goede relatie. Hieronder lees je waar je aan moet werken. Dit kan je samen doen maar nog beter is het om dit samen met een relatiecoach te doen.

1. Eerlijkheid boven alles
Wanneer je na overspel samen verder wilt dient op de eerste plaats alles eerlijk opgebiecht te worden. Houd er geen geheimen op na en geef antwoorden op de vragen die je partner heeft.

2. Deel je gevoelens
Samen delen van gevoelens hangt natuurlijk samen met eerlijkheid en voor elkaar openstaan. Makkelijk is dat niet. De angst dat de relatie helemaal stuk gaat is groot, en jullie zitten allebei met schuldgevoelens. Uit angst het wankel evenwicht en broos vertrouwen te verstoren bestaat de kans dat je niet alles zegt. Met deze omzichtigheid leg je een tijdbom onder je relatie. Alle ongeuite gevoelens en vragen willen er vroeg of laat toch uit.

De trouwe partner heeft er recht op om alle angsten en boosheid te uiten. Voor de ontrouwe partner geldt: het is moeilijk om keer op keer met vragen en met boosheid van je partner geconfronteerd te worden. Maar je partner heeft er recht op. Je moet deze prijs betalen als je je relatie weer wilt herstellen, zonder dat er verborgen argwaan of wrok blijft hangen.

De ontrouwe partner moet zijn gevoelens ook kunnen uiten. De angst, de twijfel, de spijt, het schuldgevoel. Soms is het goed om afspraken te maken om om de beurt je gevoelens te uiten zonder dat de ander je onderbreekt. Door deze uitwisseling van gevoelens kan een nieuwe en hechte intimiteit ontstaan. Je deelt dingen waar je het waarschijnlijk nooit met elkaar over gehad hebt.

3. Geef elkaar tijd en aandacht
Koester de positieve aspecten in je relatie  n maak meer tijd voor elkaar vrij. Bekijk wat jullie leuk vinden om samen te doen en plan daar ook tijd voor in. Wees er als ‘bedrieger’ regelmatiger voor de ‘bedrogene’ als je partner daar behoefte aan heeft. Durf elkaar te vragen wat je nodig hebt. Evalueer je relatie ook op het vlak van de gewone dagelijkse taakverdeling. Nu is het moment om ingeslepen gewoontes eens grondig aan te pakken. Probeer samen te ontdekken wat je niet hebt gezien in je relatie. Wat is een beetje onder het tapijt geschoven en hoe kunnen jullie vermijden dat jullie terug op het punt komen waarop de kans bestaat dat het mis gaat? Durf open over je seksuele angsten en wensen te spreken. Wat vind je fijn en hoe zie je intimiteit?

4. Sta open & vergeef
Voor de bedrogen partner geldt: wanneer je je partner een kans wil geven om het weer goed te maken, moet je daar wel voor open staan. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Wanneer je je openstelt en bereid bent om er samen sterker uit te komen, kan dat er zelfs toe leiden dat je dichter bij elkaar komt te staan. Er kan dan een liefdesrelatie ontstaan die gelouterd en volwassen geworden is. Omdat bewustwording is toegenomen, maar ook omdat je elkaar door de pijn en verdriet beter hebt leren kennen.
Vergeving is ook een belangrijk onderdeel van herstel. Dat zal in het begin niet lukken en dat hoeft ook niet. Uiteindelijk is vergeving wel een kracht om weer verder te kunnen.

5. Neem de tijd
Door de vertrouwensbreuk die is ontstaan door het overspel is het belangrijk om elkaar de tijd te gunnen om de relatie en het vertrouwen weer op te bouwen. Dit is niet van de ene op de andere dag weer terug. Reken op minimaal een jaar om weer een beetje rust in jezelf en in de relatie te krijgen. Wees in dit jaar eerlijker tegenover jezelf en elkaar. Zeg het als je iets stoort of dwars zit. Probeer begrip te  hebben voor elkaar. Dan ontstaat weer langzaam het gevoel van verbinding en vertrouwen.

6. Onderzoek de patronen
Na de vertrouwensbreuk kan er een scheefgroei zijn in de relatie. De partner die vreemd is gegaan kan een gevoel overhouden van ‘het goed moeten maken’ en schaamte. De andere partner kan ook (onbewust) zich blijven aanpassen in de relatie. Hierdoor kan er op de lange termijn vervreemding ontstaan. Soms zie ik stellen die starten met relatietherapie waarbij de periode van ontrouw al meer dan 10 jaar achter hen ligt. Dan blijkt de relatie toch beschadigd en de scheefgroei heel groot. “Hadden we toen maar hulp gezocht” zeggen ze dan.

In veel gevallen is het fijn om in deze periode hulp te krijgen. Een onafhankelijk persoon die jullie ondersteunt en een veilige relatie voor ogen heeft. Vraag de relatiecoach – relatiespecialist in Lekkerkerk. Neem vrijblijvend contact op.

Lees hier een ‘blog’ over de spelregels van overspel.

Comments are closed.

Post Navigation