Liefdevol communiceren

Liefdevol communiceren én zeggen wat je bedoelt

‘ik vind het soms moeilijk om te zeggen wat ik precies bedoel.’

liefdevolle communicatie

In een paar stappen naar liefdevolle communicatie.

Je kent het vast wel: je vertelt iets aan je partner en probeert iets duidelijk te maken maar het komt niet over. Je zegt het net anders dat je bedoelt of je partner lijkt je niet te kunnen volgen. Uiteindelijk ontstaan hierdoor irritaties of misschien zelfs frustraties. Je voelt je niet begrepen.

Elkaar niet begrijpen gebeurt bij veel koppels
Vaak weet je pas achteraf wat je had willen zeggen of hoe je het had willen zeggen. Je hebt de beste bedoelingen maar het lukt niet om dit goed te verwoorden.

Hoe kun je dan liefdevol communiceren?

Marshall Rosenberg, de “ontwikkelaar” van geweldloze communicatie, heeft hier een model voor bedacht. Dit gespreksmodel is een ideaal hulpmiddel die je kunt gebruiken en wat handvatten geeft om effectief en liefdevol te communiceren.

De oplossing ligt in het “verbinden” met de ander: het zonder eigen oordeel luisteren naar de behoefte van de ander. Wanneer mensen met elkaar in verbinding staan is het veel gemakkelijker om gemotiveerd te blijven, respect voor elkaar te hebben en in ontwikkeling te blijven.

Verbinding maken is in feite “Ja” zeggen tegen de ander. Verbinden met iemand anders wordt ook empathie genoemd. Je zet je eigen oordelen aan de kant en luistert VOLLEDIG naar wat de ander zegt of doet.

Empathisch luisteren is echt contact maken. Het is echt luisteren naar iemand en zeg nou zelf: iedereen wil gehoord worden! Empathisch luisteren is best moeilijk: voor je het weet gaan er allerlei gedachten door je hoofd die jouw reactie op de ander bepalen. Deze gedachten zitten vol met interpretaties, oordelen en veronderstellingen waardoor je meteen meer met jezelf dan met de ander bezig bent.

Het is geweldig als je de ander kunt laten voelen dat je echt luistert en dat het er niet toe doet hoe de ander is of doet. het geeft de ander het gevoel dat hij gewaardeerd wordt als persoon en dat jij belangstelling hebt in hem of haar.

Bij echte aandacht = empathisch luisteren kun je de ander verantwoordelijkheid laten nemen voor zijn of haar eigen gedrag en emoties. De ander staat het vrij om al dan niet iets te doen met zijn of haar emoties en actie te ondernemen iets te doen met deze emoties of behoeften die achter die emoties schuilgaan.

Oefening liefdevol communiceren

  1. Probeer een gesprek te herinneren waarin je hebt gemerkt dat dit niet lekker verliep. Merk op wat je precies hoorde van de ander of zag bij de ander. Noteer dit.
  2. Schrijf nu je reacties eens op. Noteer alle gedachten die bij je opkomen.
  3. Lees je eigen reacties. Wees nu kritisch: ben je in je reactie veroordelend? Staat er een mening in over jezelf of over de ander? Je zult waarschijnlijk opmerken dat je reactie vol zit met allerlei oordelen en interpretaties over jezelf en over de ander. Bekijk ze goed. Deze stap is lastig omdat interpretaties vaak niet herkend worden.
  4. Stel nu vast welke gevoelens ten grondslag liggen aan jouw opmerkingen/reactie. Wat ging er in je om? Noteer je gevoelens. Als je noteert dat je je “in de steek gelaten voelt” bijvoorbeeld vraag dan wat dat precies voor een gevoel is omdat “in de steek gelaten voelen” een vaag begrip is. Wellicht voel je je verdrietig of bang. Probeer echt het gevoel te pakken te krijgen.
  5. En stel nu vast waarom je je zo voelt? Nu kom je achter de reden van je gevoel; de behoefte die je hebt. Voel je je verdrietig omdat je behoefte hebt aan duidelijkheid of dat je gehoord wilt worden misschien? Probeer ook hier zo precies en nauwkeurig mogelijk je behoeftes te noteren.
  6. Wat wil je WEL? Formuleer wat je van de ander wilt; zo concreet mogelijk!

Verwoord nu zelf in één zin,  wat je in de vorige stappen hebt opgeschreven. Doe dat dan op deze manier:

Ik zie/ hoor dat jij…. Daardoor voel ik mij….. Omdat ik behoefte heb aan… Ik zou graag willen dat je…..

Als je de ander tegemoet wilt komen kun je het volgende zeggen:

Ik zie/hoor dat jij….. Klopt het dat je je …. voelt? En dat je … nodig hebt? Kun je me zeggen of dit klopt?

Dat is uiteraard gissen dus wees zorgvuldig met je woorden!

Het is een kwestie van oefenen.  Uiteraard zal je wanneer je meer bedreven bent in het uiten van je gevoel en behoeftes hier flexibeler mee om kunnen gaan en zal je andere woorden gebruiken.

Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken om liefdevolle gesprekken met elkaar te voeren? Relatie-coaching is echt een aanrader voor iedereen die liefdevoller wil communiceren met zijn/ haar partner. Neem gerust contact op.
Relatiecoach  – relatietherapie voor Zuid-Holland, Rotterdam, Gouda, de Krimpenerwaard en omstreken.

 

Comments are closed.

Post Navigation