Hoe werkt EMDR

EMDR krimpen aan den IJsselInformatie voor de EMDR behandeling bij Coachpraktijk MindCare

De eerste sessie van je EMDR-behandeling zal er aandacht worden besteed aan de klachten die je hebt. Daarnaast maken we een inschatting van je persoonlijke draagkracht. Daarnaast krijgt informatie over hoe de EMDR sessie er in de praktijk uitziet.

Welke voorbereidingen heb je nodig?

De voorbereidingen zijn minimaal. Je wordt gevraagd om de agenda van de dag van de EMDR behandeling zoveel mogelijk vrij te houden. EMDR werkt vaak snel. Daarnaast kan het ook een intensieve therapie zijn. Daarom zal ik je als coach niet alleen vertellen wat ik gaat doen en waarom, maar ook uitgebreid uitleggen hoe je je emoties zo goed mogelijk de baas kan blijven.

Hoe gaat EMDR in zijn werk?

De coach zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkingsproces opgestart. De coach zal je vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus.

In veel gevallen is dat de hand van de coach of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli. Na elke set wordt er even rust genomen. De coach zal je vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDR-procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. Je wordt na elke set gevraagd je weer te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

//www.youtube.com/watch?v=znYSoSwGXlA

 

Wat zijn de te verwachten effecten van EMDR?

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Zijn er ook nadelen van een EMDR behandeling?

Na afloop van een EMDR-sessie kunnen de effecten nog even doorwerken en dat is goed. Toch kan dit in sommige gevallen de cliënt het idee geven even de regie kwijt te zijn, bijvoorbeeld als er nieuwe beelden of gevoelens naar boven komen. Vaak is het dan een geruststelling om te weten dat dit in de regel niet langer dan drie dagen aanhoudt. Daarna is er als het ware een nieuw evenwicht ontstaan. Het is aan te bevelen dat de cliënt een dagboekje bijhoudt en opschrijft wat er naar boven komt. Deze dingen kunnen dan in de volgende zitting besproken worden.

Hoe werkt EMDR?

Dat EMDR werkt is wel duidelijk, maar hoe het precies werkt nog niet helemaal. In ieder geval lijkt het erop dat het natuurlijk verwerkingssysteem door EMDR wordt gestimuleerd. Er is inmiddels veel wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat bilaterale stimulatie (het concentreren op een afleidende stimulus) de toegankelijkheid tot herinneringen vergroot. Daarnaast laat onderzoek zien dat de bilaterale stimulatie van EMDR automatisch leidt tot lichamelijke ontspanning. Waarschijnlijk heeft deze combinatie directe implicaties voor de herinneringen: ze veranderen hierdoor en worden opnieuw in het geheugen opgeslagen, maar dan in een minder emotioneel beladen vorm.

In het volgende fragment kan je zien hoe de werking van EMDR wetenschappelijk is onderzocht:
//www.nporadio1.nl/nieuws-en-co/onderwerpen/470662-eerste-biologische-aanwijzing-voor-werking-ogentherapie

Waarvoor is EMDR nog meer geschikt?

Er is steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals faalangst, examenvrees, podiumvrees en andere angstgerelateerde klachten.

Heb je meer informatie nodig of wil je een afspraak maken?
Neem gerust contact op.